NEMZETI ÜNNEPÜNK

Share the Post:

Nemzeti ünnepünk

Nálunk járt a Kákics zenekar!

Az 1848.-49. évi Forradalomra és Szabadságharcra emlékeztünk ma a Boldog Gizella Óvodában. Az ünnepünk a Himnusz meghallgatásával kezdődött. A gyermekek ünneplőben és kokárdával várták a Kákics együttest, akikkel juhászkodtunk, huszárkodtunk, de leginkább játszottunk! A népi játékok elvarázsoltak minket, visszacsöppentünk a történelem ezen időszakába. Végül mindenki huszár esküt is tett! Minden kisgyermek egy huszár fakanálbábot kapott ajándékba, amivel otthon újra átélheti a mai élményeket.

NEMZETI ÜNNEPÜNK

Nálunk járt a Kákics zenekar! Az 1848.-49. évi Forradalomra és Szabadságharcra emlékeztünk ma a Boldog Gizella Óvodában. Az ünnepünk a

Read More

FARSANGOLTUNK

VIDÁMAN BÚCSÚZTATTUK A TELET! A média-megjelenéseket ajánljuk mindenki figyelmébe: https://www.facebook.com/watch/?v=720803193510251

Read More

Erdők mezők vándorai tehetségműhely


Tehetséggondozó műhelyünk egy természeti műhely, ahol sok területtel ismertetjük meg a gyermekeket, úgy, mint a közvetlent és tágabb környezetünk, a vallás, ünnepkörök, népi szokások.

Cél, a természeti értékeink felfedeztetése, megóvására nevelés. A foglalkozások alkalmával folyamatosan alakul ki a gyermekekben a rácsodálkozás, ragaszkodás a természet-hez. Környezetvédelmi, állatvédelmi alapokat adunk át, és mélyítünk el bennük. Ahogy lehetőségünk adódik megláto-gatjuk a pusztavámi Vajda János Erdészeti Erdei Iskolát, a-hol képzett erdőpedagógus foglalkozik a gyermekekkel. Igyekszünk minden évszakban megfigyelni az erdő és az erdei állatok, és növények természeti változásait. Ezek ismeretére és védésére neveljük gyermekeinket.


A társadalmi- és természeti környezetünket tevékenysége-ken, játékokon, keresztül közvetlen tapasztalatszerzés útján ismerhetik meg. Sokat sétálunk, sokat vagyunk a természet-ben, tópartokon, erdőben, és ezen keresztül adunk lehetősé-get a gyermekeknek a közvetlen megtapasztalásra. Közvet-len környezetünkben a madarakat, apró bogarakat, a vízi állatokat és növényeket is megismerjük. Figyelünk szükség-leteikre télen és nyáron is. Etetjük, itatjuk őket, ültetjük és gondozzuk a növényeket, megfigyeljük a bogarakat, apró élőlényeket. Használjuk a távcsöveket, bogármegfigyelőket, csipeszeket, nagyítókat a jobb ismeretek megszerzésére.

 

Megismerik a vallási ünnepeket, egy-egy vallási történetet, vallási dalt, valamint a természettel kapcsolatos népi szokásokat. Az év során egymást követő ünnepeinket mind a vallás, mind a népi hagyományok szemszögéből érintjük, és mutatjuk meg és dolgozzuk fel. Ezzel is közelebb hozva nekik hagyományainkat, ünnepeinket, vallási kultúránkat. Szeren-csések vagyunk, hogy közvetlen közelünkben található Magyarország egyik legrégibb ősi Mária kegyhelye, melynek látogatása mindig lelki feltöltődést nyújt számunkra.

 

Élvezzük a szülők, aktív, segítő támogatását, mert ők is fontosnak tarták, és örömmel veszik, hogy a gyermekeik pozitívan, és boldogan tudnak viszonyulni a természet-hez. Minden foglalkozás alkalmával célunk a már megszerzett tudás elmélyítése és új ismertek átadása a természetről, a növényekről, az állatokról.

 

Kreatív csemeték tehetségműhely

A kreatív csemeték tehetségműhelybe azok a kisgyerekek kerülnek, akik az alkotói-vizuális területen kiemelkedő készségekkel, képességekkel rendelkeznek.

Ebbe a műhelybe a rendkívüli finommotorikával rendelkező és képzelőerőben gazdag gyerekeket választjuk. Építünk ötleteikre, fantáziájukra, valamint olyan technikákkal ismertetjük meg őket, amit a mindennapokban kevésbé használunk. Pl: varrás, szövés, quilling, makramé, mandala, stb. 

Célunk olyan tárgyak elkészítése, amit használhatnak akár játékként, akár dísztárgyként. Törekszünk az újrahasznosításra és a fenntarthatóságra, valamint a régi hagyományok felelevenítésére. Tervünk, hogy kapcsolatokat is keressünk helyi kézművesekkel.

Csiribirik Műhely

A CSIRIBIRIK műhelybe a jó mozgású, ritmusérzékű, zenét szerető gyermekeket igyekszünk beválogatni, akik a foglalkozások során rutint szerezhetnek a színpadon és a népi játékok, táncok világában. Ez egy testi-kinesztetikus műhely

A tánc közben a gyermekeknek fejlődik a mozgáskoordinációja, testtartása, térérzékelése, nyelvi képessége, szókincse és ritmusérzéke. A korosztályi sajátosságokat figyelembe véve fejlesztjük a gyermekek készségeit, képességet a mozgás, a beszéd, a mondóka, és az ének által. Fontos számunkra a magyar kultúra, az identitás, a magyarságtudat kialakítása, erősítése, hagyományaink ápolása.

Körjátékok, dalok, népi játékok, tánclépések észrevétlen tanulása során ültetjük el bennük a zene és a tánc szeretetét az év során. Célunk, hogy a mozgás és tánc által elősegítsük a gyermeki kreativitást, és önkifejezést. Segítjük a gyermekek társas kapcsolatainak kialakítását, szociális képességek fejlődését, barátságok kialakulását a közös táncolás során. A foglalkozások végén az öröm és a boldogság visszatükröződik az arcukról, melyet a tánc és mozgás által élhetnek meg együtt.

Logikai tehetséggondozó műhely

A műhely a gyermekek logikus gondolkodásának, problémamegoldó képességének fejlesztésére, gazdagítására jött létre. Célja a változatos tevékenységeken keresztül matematikai tapasztalatszerzés, önálló kreatív gondolkodásra nevelés.

A műhelyalkalmak során a gyerekek megismerkednek a Sakkjátszótér segítségével a sakk alapjaival. A komplex program segítségével amellett, hogy megtanulják a sakkbábok nevét, lépését, ütésmódját, fejlődik a memóriájuk, figyelmük, kreatív, problémamegó gondolkodásuk. A robotok a tehetséges gyermekek fejlesztésének legalkalmasabb eszközei. A robotika és kódolás alapjait a Bee-Bot padlórobot segítségével sajátítják el a gyerekek, amely az algoritmikus gondolkodás és a kooperatív tanulás alapja.

Ezek mellett előkerülnek különböző kooperatív társasjátékok, a térlátást fejlesztő építő játékok, logikai feladványok, sőt még zsonglőr tányérok is. Mindezek segítségével játszva sajátítják el a gyerekek a matematika alapjait és tesznek szert olyan képességekre, melyekkel a mai digitális világban sikeresek lehetnek.